Sechestru pe patrimoniul de la Cotroceni

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a obţinut în instanţă decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a lui Dragoş Eduard Neamu, preşedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei mănăstiri Cotroceni, aflate în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României.

Decizia s-a luat în şedinţă publică pronunţată în data de 31.03.2009.

Această decizie este irevocabilă şi are valoare până la soluţionarea cererii având ca obiect sechestrul judiciar.

Aplicarea acestei hotărâri judecătoreşti anulează orice măsură de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza între Muzeul Naţional de Artă al României şi Administraţia Prezidenţială, fără înştiinţarea şi acordul administratorului judiciar.

La începutul lunii martie, prin H.G. nr.194/25.02.2009 publicată în Monitorul Oficial nr.150/10.03.2009, Guvernul României a dispus transferul unui număr de 108 bunuri culturale mobile din custodia Muzeului Naţional de Artă al României în administrarea Administraţiei Prezidenţiale. Aceste obiectele provin de la biserica fostei mănăstiri Cotroceni şi au intrat în custodia muzeului în urma cutremurului din 1977, când biserica a suferit grave avarii.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a deschis o serie de acţiuni în instanţă care cer: anularea HG 194, considerată drept una abuzivă, desemnarea unui expert care să evalueze gradul de risc ce poate interveni prin transferarea unor bunuri culturale dintre cele vizate, numirea unui expert judiciar care să preia în administrare bunurile culturale şi punerea acestora sub sechestru până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

RNMR a iniţiat o petiţie online pentru salvarea iconostasului de la Cotroceni, cea mai importantă, dar şi cea mai fragilă dintre piesele care fac obiectul transferului.

În prezent petiţia a strâns in jur de 2100 de semnături şi rămâne deschisă:

petitieonline.ro

Tags: , ,

Leave a Reply