ION MINCU desene si proiecte de ARHITECTURA

Începand cu data de 15 aprilie 2009, Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al României prezinta expozitia temporara Ion Mincu. Desene si proiecte de arhitectura, deschisa publicului pana la finele lunii octombriein cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, in salile dedicate expunerii de arte grafice. Organizatoarea expozitiei este Elena Olariu, specialist al Muzeului Nayional de Arta al României.

proiect-pentru-pavilionul-romaniei-restaurant-cu-specific-romanesc-fatada-principala
Expozitia Ion Mincu. Desene si proiecte de arhitectura este o premiera absoluta, intrucat treizeci si cinci de proiecte si desene, la care se adauga trei carnete de schite ale marelui arhitect, sunt expuse pentru prima data într-un muzeu.

Lucrarile fac parte dintr-o noua colectie dedicata desenelor de arhitectura din cadrul Cabinetului de Desene si Gravuri, intiata în anul 2005. Toate schitele si proiectele lui Ion Mincu provin din fondul Muzeului Al. Saint-Georges.

Ion Mincu (1852-1912) este creatorul stilului neoromanesc în arhitectura. Sursele sale de inspiratie au fost arhitectura bisericeasca bizantina, arhitectura vechilor conace boieresti si a caselor taranesti, precum si pitorescul mahalalelor bucurestene, care pastrau elemente cu influente orientale.

cladiri-romane-1878-1884
In expozitie sunt prezentate sase foi de examen cu schite de proiecte pe teme date si trei carnete însumând 85 de schite din perioada studiilor lui Ion Mincu la Scoala Nationala de Belle Arte din Paris. La acestea se adauga desene si acuarele cu peisaje si vestigii arheologice din timpul calatoriilor sale în Italia,  precum si trei schite pentru proiectul restaurantului cu specific românesc care urma sa fie instalat la Expozitia Universala de la Paris din anul 1889.

Din expunere face parte si unul dintre planurile de fatada pentru Scoala Centrala de Fete, cel mai reprezentativ proiect arhitectonic în stil neoromânesc al lui Ion Mincu. Se mai pot vedea, de asemenea, schite de arhitectura funerara si de mobilier bisericesc realizate de marele arhitect.

Tags: , , , ,

Leave a Reply