1 Mai Românesc

Bucureşti, 28 aprilie 2009 – În ziua de 1 Mai 2009, R.N.P. ROMSILVA, JANDARMERIA ROMANA şi Asociaţia EcoAssist organizează patrule verzi la nivel naţional. Scopul acestor patrule îl constituie sensibilizarea şi responsabilizarea cetăţenilor care ies la grătar în păduri sau arii protejate, sau care lasă gunoi la locul de picnic.

În weekendul de 1 Mai autorităţile doresc să sensibilizeze cetăţenii români să petreacă această zi liberă fără grătar la pădure, fără foc pe plajă şi fără gunoi lăsat în urmă, îndiferent de locul ales pentru picnic. Până la amenajarea unor spaţii speciale pentru grătare, cetăţenii sunt invitaţi să petreacă 1 Mai plimbându-se pe munte, pe plajă, în pădure, să întreprindă activităţi sportive sau recreative şi să nu îşi marcheze şederea cu resturi menajere în nici un fel. În curând vor fi amenajate şi în România spaţii speciale pentru grătare, pentru a asigura astfel atât protecţia pădurilor cât şi buna-dispoziţie cetăţenilor, reţetă deja-existentă în occident.

Responsabilizarea este etapa a doua a acţiunii din acest weekend şi înseamnă acordarea amenzilor în cazul constatării contravenţiilor menţionate mai sus.

Acţiunea a avut un proiect pilot anul trecut, când, în jurul pădurii Băneasa din Bucureşti, au fost prevenite aproximativ 39 de grătare şi stinse alte 11. Surpriza plăcută au constituit-o însă cetăţenii care îşi pregătiseră toate cele necesare de acasă, nu aveau grătar şi veniseră echipaţi cu pungi pentru depozitarea gunoiului. Aşadar, este posibil şi în România!

În Bucegi Asociaţia EcoAssist, Primăriile Sinaia şi Buşteni şi Administraţia Parcului Natural Bucegi a concentrat o echipă de 100 de voluntari din toată ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Masa şi casa voluntarilor sunt asigurate de către Fundaţia UPS. Timp de trei zile voluntarii vor sensibiliza turiştii din Sinaia şi Buşteni, alături de pădurari şi jandarmi, şi vor strânge gunoaiele lăsate de aceştia la sărbătorile trecute. În acelaşti timp, acţiunile de strâns gunoi cu voluntari nu vor putea continua la nesfârşit. Românii vor trebui să înţeleagă că nu este nimeni obligat să strângă mizeria după ei. Nici autorităţile, nici ONG-urile. De asemenea, trebuie înţeles faptul că nu pot fi amplasate coşuri de gunoi în pădure sau pe munte. Aceste zone nu sunt străzi publice, ci sunt arii naturale, iar fiecare persoană are obligaţia să îşi păstreze propriul gunoi asupra sa.

Asociatia EcoAssist

Tags:

3 Responses to “1 Mai Românesc”

 1. sper ca aceste patrule a jandarmeriei si politiei sa nu deie amenzi la cei care cirucula prin parcuri ori alta activitate ce favorizeaza miscarea cu o bicileta skate sau role…

 2. Blegoo PR says:

  hihi pai vom trai si vom vedea … fac o matana ;))

 3. Eu zic ca cel mai intelept ar fi ca autoritatile sa se duca dracului! Adica Marean impute centrul Bucurestiului cu miros de mici si romanul de rand nu are voie sa iasa la un gratar? I-auzi braul! NU ARE nici o legatura a te comporta civilizat cu iesitul la iarba verde, la gratar. Nesimtiti sunt si daca merg pe strada aia care sunt nesimtziti, nu trebuie sa iasa la gratar.
  “Până la amenajarea unor spaţii speciale pentru grătare” – nu apucam noi in viata asta asa ceva!!!
  “Acţiunea a avut un proiect pilot anul trecut, când, în jurul pădurii Băneasa din Bucureşti, au fost prevenite aproximativ 39 de grătare şi stinse alte 11.” – ei da, sa stii, asta mare rezultat. Pe aia de au nenorocit padurea Baneasa de si-au facut vile nu ati reusit sa ii convingeti sa nu taie copacii?
  Sigur ca trebuie luata atitudine impotriva celor care lasa mizerie in urma lor, dar NU INGRADITI BAI NESIMTITILOR DREPTUL ROMANULUI DE A FACE UN GRATAR LA IARBA VERDE CA ATAT I-A MAI RAMAS!

  P.S. Si daca v-ar duce putin capul, bai autoritatilor, ati vedea ca prognoza meteo anuntza ploaie pentru weekend, la munte chiar furtuna.

Leave a Reply