Debut în forta al verii românesti în Bretania

Expozitia dedicata pictorilor români – în topul  evenimentelor culturale din Franta

max-w-arnold-pescari-bretoni
Vara aceasta regiunea Bretania din Franta este gazda unui sezon cultural românesc ce cuprinde manifestari organizate în mai multe orase.

nicolae-grigorescu-case-la-vitre

Cel mai important eveniment al sezonului este expozitia Pictori români în Bretania organizata de Muzeul National de Arta al României în colaborare cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Franta si al Ambasadei Frantei în România.

panorama-concarneau-2
Expozitia – care a inaugurat vara româneasca din Bretania – evidentiaza fascinatia exercitata de aceasta regiune asupra artistilor români între 1880 si 1940. Cele 77 de lucrari de pictura si grafica din expozitie provin exclusiv din patrimoniul MNAR si sunt semnate de artisti precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Eustatiu Stoenescu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Elena Popea sau Nicolae Grant, artisti care au calatorit si au lucrat mai ales în departamentul Finistère din Bretania.

„Fresca” lui Constantin Petrescu-Dragoe, cea mai impresionanta lucrare

Philippe Le Stum, director al Muzeului Departamental Breton din Quimper, a relatat pentru un cotidian francez ca ideea unei retrospective de anvergura dedicata pictorilor români care au calatorit în Bretania i-a venit pornind de la pânzele lui Nicolae Grigorescu, primul artist român care a imortalizat orasul medieval Vitré, în 1878. Convins ca Grigorescu nu este singurul pictor român fascinat de peisajele din Bretania, Le Stum a contactat echipa de muzeografi de la Muzeul National de Arta al României, care a realizat selectia lucrarilor ce pot fi admirate de publicul francez la Quimper pâna pe 4 octombrie 2009.

Publicul si presa franceza au descoperit cu încântare opere „inedite si uimitoare”, cea mai apreciata fiind seria de desene ce înfatiseaza monumentala panorama a orasului Concarneau – un proiect de decoratie murala realizat în 1931 de Constantin Petrescu-Dragoe, considerat de criticii francezi drept „elementul-cheie al expozitiei”. Alti autori apreciati de publicul francez sunt Elena Popea – mai ales lucrarea Chermeza în Bretania, Max W. Arnold – pentru „paleta sa foarte originala” sau Nicolae Grant – pentru „aerul de prospetime pe care îl degaja pânzele sale, în special lucrarea Femeie lucrând”. Expozitia are meritul de a prezenta în premiera publicului local aceasta „viziune românesaca” asupra regiunii si a locuitorilor sai, dar si de a revela „creatori europeni necunoscuti”, dupa cum informeaza cotidianul Le Télégramme.

Manifestari conexe

Alaturi de expozitia Pictori români în Bretania, sezonul cultural românesc cuprinde expozitia de fotografie Peuples de Roumanie cu extrase din arhiva Muzeului Taranului Român, care poate fi admirata sub arcadele muzeului din Quimper, expozitia Victor Brauner, peintures et dessins, deschisa la Muzeul de arta din Brest si itinerata apoi la cel din Rennes si Saptamânile muzicale din Quimper.

Schimburi culturale
Pentru a realiza un adevarat schimb cultural, în perioada noiembrie 2009 – februarie 2010 va fi organizat în România un sezon breton: românii sunt la rândul lor invitati sa descopere particularitatile spatiului breton, traditiile si arta locuitorilor sai, cu toate elementele ce au fascinat, de-a lungul timpului, artisti din toate colturile lumii.
Muzeul National de Arta al României va gazdui în perioada 5 noiembrie 2009 – 7 februarie 2010 o expozitie care va cuprinde, alaturi de operele artistilor români ce au calatorit si pictat în Bretania, o ampla selectie cu lucrari de pictura, grafica si sculptura cu subiecte bretone, realizate de artisti francezi si nu numai, alaturi de obiecte de arta populara si costume, ceramica si piese de mobilier din colectia Muzeului Departamental Breton din Quimper.
O alta expozitie dedicata artei bretone va fi organizata în perioada 6 noiembrie 2009 – 7 februarie 2010 la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, cu opere din colectia de grafica a Muzeului de arta din Rennes.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply