Suveniruri muzeale

Care-i solutia în timp de criza pentru muzee?

Unul dintre raspusuri îl ofera proiectul Marketing cultural – o noua abordare a valorificarii patrimoniului muzeal initiat de Fundatia Culturala ARTEX si finantat de Administratia Fondului Cultural National. Prin proiect se propune un nou model de marketing muzeal pentru muzeele de la Sosea: Muzeul Taranului Român, Muzeul National Grigore Antipa si Muzeul National de Geologie.

carnet-fluture-bogdan-ionita
Concret, se propune creearea de suveniruri pentru magazinele celor trei muzee, în concordanta cu tematica muzeului si cu preferintele publicului. Luni, 7 septembrie începând cu orele 10.00, la Orange concept store din Calea Victoriei nr. 42 (lânga magazinul “Muzica”) trei tineri artisti vor prezenta machetele celor unsprezece obiecte realizate pentru fiecare muzeu, urmând ca reprezentantii muzeelor sa selecteze o parte dintre ele si sa identifice sursele financiare pentru producerea si punerea lor în vânzare.

deinotherium-suport-creioane-bogdan-ionita
Proiectul a mai dezvoltat un studiu de marketing în care au fost analizate: publicul tinta al magazinelor muzeelor, preferin?ele acestora, obiectivele muzeului în ceea ce priveste obiectele puse în vânzare la magazinele proprii etc.

Pe baza studiului si în urma discutiilor cu reprezentantii de relatii publice ai muzeelor, artistii au propus câte 33 de desene pentru tot atâtea suveniruri. Acestea sunt adresate atât copiilor (publicul majoritar al Muzeului de Istorie Naturala si al celui de Geologie) cât si adultilor, varietatea obiectelor garantând creativitatea artistilor selectati: Irina Anghel, Bogdan Herascu si Bogdan Ionita.

De la brelocuri, agende, bentite de par, pâna la truse pentru micii exploratori sau bijuterii pretioase din pietre similare, suvenirurile creeate au rol educativ, estetic sau de utilitate casnica sau vestimentara.
Fundatia Culturala ARTEX (înfiintata în august 2007) crede într-o abordare originala a dezvoltarii culturale a oraselor în România, prin proiecte care sa puna cu adevarat în valoare patrimoniul cultural si istoric al acestora.

picture2-bogdan-ionita

Organizatia sustine principiul prin care orasele se vor dezvolta din punct de vedere cultural doar prin proiecte creative si interdisciplinare.

De aceea, fundatia reuneste în propriile proiecte domenii precum arta, istoria, arhitectura, muzeologia.  Date de contact: Minodora Irimia – coordonator proiect, minodora.irimia@artexfoundation.org, 0730 030 846; Raluca Bem Neamu – responsabil PR, raluca.bem@gmail.com, 0745 495 404.

Tags: , ,

Leave a Reply