Ipostaze ale modernismului / Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940

Muzeul National de Arta al României în colaborare cu Fundatia B&M Theocharakis din Atena si Galeria Nationala de Arta din Sofia, va invita miercuri, 30 septembrie 2009, la ora 11.30 la sediul MNAR, la conferinta de presa organizata cu prilejul expozitiei Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940.

george-papazoff-dragoste-pe-plaja

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 1 octombrie 2009, orele 18.00, în prezenta dlui Christos Carras, director al Fundatiei Basil & Marina Theocharakis pentru Arte si Muzica din Atena, a dlui Boris Danailov, director general al Galeriei Nationale de Arta din Sofia, a dnei Roxana Theodorescu, director general al MNAR, precum si a Excelentelor Sale dl Georgios Poukamissas, Ambasadorul Republicii Elene în România si dl Vladimir Radomirski, Ambasadorul Bulgariei în România.

ivan-boiadjiev-autoportret-cu-muze

Aceasta expozitie este parte integranta a proiectului Balkan Modernisms, initiat de Fundatia Theocharakis din Grecia si finantat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul îsi propune sa aduca în atentia publicului modalitatile în care modernismul a fost asimilat si interpretat în regiunea balcanica. Dupa popasul de la Bucuresti, expozitia va fi itinerata la Galeria Nationala de Arta din Sofia si la Fundatia Theocharakis din Atena, pâna în luna mai 2010.

marcel-iancu-arhitectul

Expozitia cuprinde 120 de lucrari de pictura si grafica – câte 40 din partea fiecarei tari participante – si este structurata în trei mari sectiuni: O noua viziune moderna (spatiu, peisaj, natura moarta), Istoria în viziune moderna (identitate nationala, inspiratie divina, ecouri ale Greciei clasice) si Prezenta umana în arta moderna (portrete, corpul omenesc).

Printre cei 18 artisti selectionati sa reprezinte România se numara atât personalitati consacrate ale avangardei (Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis – Teutsch, Jules Perahim, Corneliu Michailescu), dar si creatori asociati de obicei unor tendinte artistice mai putin vehemente (Petre Iorgulescu-Yor, Margareta Sterian, Sabin Popp, Merica Râmniceanu).

Christos Carras, coordonatorul proiectului, afirma ca „proiectul propune o perspectiva mai echilibrata asupra istoriei artei din aceasta parte a lumii, în perioada data, prin relevarea caracteristicilor regiona¬le si nationale, precum si a experientelor multiple pe care Bulgaria, Grecia si România le-au parcurs în procesul de transformare profunda a conceptiilor estetice locale, de¬terminata de integrarea ideilor, formelor si tehnicilor ela¬borate în marile metropoleis cosmopolite ale Europei occi¬dentale. Speram ca rezultatul sa fie o mai buna cunoaste¬re a diversitatii si profunzimii activitatii culturale într-o zona perceputa ca „periferie”, prin întelegerea semnificatiei pe care arta moderna o are în definirea identitatii culturale europene”.

“Proiectul privind modernismul în Balcani sintetizeaza sco¬purile Programului Cultural, si anume încurajarea opera¬torilor culturali din Europa pentru a-si împartasi viziunea si a coopera, precum si facilitarea circulatiei si cunoasterii reciproce a creatorilor si creatiilor artistice în Europa”, a declarat Ján Figel, comisar european pentru educatie, învatamânt, cultura si tineret.

În completarea expozitiei, pentru a oferi o imagine cât mai completa a modernismului, pe data de 9 octombrie la sala Auditorium a MNAR va avea loc un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si de pianistul Horia Mihail ce va cuprinde piese compuse în perioada 1910 – 1940, iar pe data de 12 noiembrie în salile expozitiei publicul va putea asista la conferinta sustinuta de arh. Nicolae Lascu pe tema arhitecturii moderniste în România.

Expozitia de la Muzeul National de Arta al României beneficiaza de o scenografie speciala, realizata în colaborare cu echipa de arhitecti de la Abrupt Arhitectura, ce include o sala de lectura adiacenta, amenajata în stilul localului Cabaret Voltaire din Zürich – centrul miscarii Dada. Expozitia este însotita de un catalog în limba româna si de unul în limba engleza. Curatorii expozitiei sunt: Irina Genova (Bulgaria), Takis Mavrotas (Grecia) si Mariana Vida (România).

Expozitie organizata cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene

Conferinta de presa: Miercuri, 30 septembrie 2009, orele 11.30

Vernisaj: Joi, 1 octombrie 2009, orele 18.00

Durata: 2 octombrie – 29 noiembrie 2009

Locul: Muzeul National de Arta al României
Telefon 021/314.81.19; Fax: 021/312.43.27
Site www.mnar.arts.ro
Program de vizitare: miercuri – duminica (10.00 – 18.00)
Gratuit: prima miercuri din luna

Tags: , ,

Leave a Reply