Ipostaze moderniste ale arhitecturii bucurestene la MNAR

Muzeul National de Arta al României va invita joi, 12 noiembrie 2009, ora 18.00 la conferinta Arhitectura moderna si Bucurestiul anilor 1930-1940 sustinuta de arh. Nicolae Lascu, profesor dr. la Departamentul Istoria si Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului a Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, vicepresedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

marcel-iancu-arhitectul
Acces liber, în limita locurilor disponibile; rezervari la telefon 021.314.81.19. Organizata în cadrul expozitiei Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia si România, 1910-1940, conferinta îsi propune sa puna în evidenta legaturile multiple ale arhitecturii cu celelalte arte din perioada interbelica si, totodata, sa reliefeze caracteristicile importante ale arhitecturii moderne din România anilor ’30-’40.

Vor fi subliniate aspecte complementare ale arhitecturii moderne: raporturile cu miscarea moderna europeana, reflexele gândirii arhitecturale ale acesteia în Romania, rolul câtorva personalitati în definirea si afirmarea arhitecturii moderne, asimilarea de catre societate a noii arhitecturi, precum si influenta asupra altor curente stilistice contemporane.

Expozitia cuprinde o selectie de 124 de opere din cele trei tari balcanice, semnate de artisti de notorietate mondiala precum Georges Papazoff, Jules Pascin, Giorgos Bousianis, Yannis Tsarouchis, Victor Brauner, Marcel Iancu sau Hans Mattis Teutsch, si prezinta momentele importante ale avangardei istorice, directiile si tendintele comune, dar si diferentele care au particularizat miscarea modernista fata de centrele artistice din vestul Europei.
Criteriile de selectie au avut în vedere evidentierea relatiei centru-periferie în evolutia diverselor curente (simbolism, post-impresionism, cubism, futurism, expresionism, suprarealism sau abstractionism), relevarea culorii locale si nu in ultimul rând, a unui fond spiritual comun, de sorginte bizantina, în prezentarea comparativa cu traditia.

Dupa prezentarea de la Bucuresti, expozitia va fi itinerata la Galeria Nationala de Arta din Sofia (17 decembrie 2009 – 16 februarie 2010) si la Fundatia B & M Theocharakis din Atena (10 martie – 16 februarie 2010).

Expozitie organizata cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene

2 Responses to “Ipostaze moderniste ale arhitecturii bucurestene la MNAR”

  1. krossfire says:

    Pe blogul tau nu prea merg imaginile, cel putin nu pentru populatia care gaseste headerul mai interesant :))

  2. Blegoo PR says:

    Pai asta era ideea. Sa nu mearga 😀

Leave a Reply