Imagini ale lumii trecatoare – Kunisada

Kunisada – un mare gravor al scolii Utagawa. Gravura japoneza din secolul al XIX-lea. Vernisaj: vineri, 18 decembrie, ora 12.00.

  • Durata:  18 decembrie – 28 martie 2010
  • Locul: Muzeul National de Arta al României, Salile Kretzulescu
  • Telefon: 314.81.19, 313.30.30
  • Program de vizitare: miercuri – duminica,  10.00- 18.00
  • Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

curtezana-masuharu-de-la-casa-natsuba

Muzeul National de Arta al României are placerea sa va invite vineri, 18 decembrie, ora 12:00 la vernisajul expozitiei Imagini ale lumii trecatoare. Kunisada – un mare gravor al scolii Utagawa. Gravura japoneza din secolul al XIX-lea, organizata de Sectia de Artã Orientalã a MNAR, în urma unei minutioase cercetãri a colectiei de artã japonezã pãstrata în patrimoniul muzeului.
Curatorul expozitiei si autorul catalogului care o însoteste expozitia este doamna Carmen Brad, specialist în arta extrem orientala.

Expozitia reuneste un ansamblu de saizeci si trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil.

kikaku-din-seria-zece-poeti-nemuritori

Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al scolii Utagawa, Kunisada îsi consolideaza încã din tinerete o pozitie privilegiatã printre gravorii de notorietate ai epocii, abordând o varietate de teme, dar în special reprezentarea frumusetii feminine si a actorilor de teatru kabuki.

Kunisada a avut parte de o posteritate artistica sinuoasa, determinata si de variatia calitatii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate în colaborare cu numerosi discipoli.

Ceea ce caracterizeaza opera sa este extraordinara varietate a subiectelor si energia creatoare aproape nelimitata, întemeiata pe respectul traditiei. A fost colectionat cu pasiune de catre amatorii de arta occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotica a Japoniei.
Viu admirat pentru forta desenului si culorile vibrante, a inspirat pictori impresionisti si postimpresionisti, care i-au copiat gravurile în picturile lor.

Din ansamblul de gravuri aflate în colectiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistica si calitate a imprimarii. Ele ilustreazã cîteva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrãri inspirate din literatura, istoria si legendele Japoniei.
O sectiune specialã este dedicatã lucrãrilor care îl prezintã pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru în epocã. Expozitia cuprinde de asemenea un set de gravuri create în colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply